top of page

Τα δημοτικά τραγούδια κατατάσσονται ανάλογα με το περιεχόμενο τους στα:

ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Δημοτικά διηγηματικά τραγούδια με ηρωϊκή πνοή και επικό περιεχόμενο. Είναι εμπνευσμένα απο τη ζωή των ακριτών, των άγρυπνων φρουρών των ανατολικών συνόρων του Βυζαντίου απο τις επιδρομές Σαρακινών. Περιεχόμενο τους έχουν τη λεβεντιά και την υπερφυσικά δύναμη των ηρώων. Συχνή είναι και η παρουσία του αλόγου, αχώριστου συντρόφου του ήρωα Ακρίτα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

 

Τραγούδια εμπνευσμένα συνήθως απο πολεμικά γεγονότα τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρειες. Κατα τον λαογράφο Ν.Πολίτη, τα τραγούδια αυτά γεννήθηκαν μετά την Άλωση της Πόλης, όταν το έθνος είχε χάσει τα πάντα. Έτσι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των υπόδουλων Ελλήνων.

 

ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

 

Τραγούδια που εξυμνούν τη σκληρή ζωή και τα κατορθώματα των κλεφτών και των αρματωλών. Τα κλέφτικα τραγούδια σε αντίθεση με τα ιστορικά, αναφέρονται σε γενικότητες και δεν περιέχουν το υπερφυσικό στοιχείο των ακριτικών τραγουδιών.

 

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ

 

Αφηγηματικά τραγούδια κατα κανόνα πολύστιχα , σαν παραμύθια δοσμένα σε στίχους. Tις περισσότερες φορές οι υποθέσεις τους είναι εντελώς φανταστικές και αντλούνται είτε απο λαϊκές παραδόσεις και δεισιδαιμονίες (πχ νεράϊδες δράκους έγερση νεκρών)είτε απο δραματικά γεγονότα της κοινωνικής ζωής.(π.χ ναυάγια) ή εθνικά γεγονότα και ιστορικές μνήμες.

 

Επίσης τα παραδοσιακά μας τραγούδια μπορούν να είναι εμπνευσμένα απο

  • τα βάσανα και τους καημούς της αγάπης

  • τα επαγγέλματα.

  • τη λύπη του θανάτου.

  • την Αποκριά.

 

 

 



 

Τα είδη των δημοτικών τραγουδιών.

Στην Κρέσνα ο Ιωάννης Βελισσαρίου με καταγωγή απο την Κύμη πολέμησε γενναία.(Βαλκανικός πόλεμος 1912-1913)

.

Παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων απο τους Τούρκους στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο  στις 20 Φεβρουαρίου 1913. Ο Κυμαίος Βελισσαρίου ήταν ο στρατιωτικός πρωταγωνιστής αυτής της μεγάλης νίκης.

bottom of page